Kan handhaven ja of nee bij '158'
zondag 16 december 2012 | 0 Reacties
ALKMAAR - Heeft de gemeente Zijpe ondanks veranderende regelgeving de mogelijkheid handhavend op te treden tegen geluidsoverlast van 'windmolen 158' bij Sint Maartensbrug?
En bieden de huidige regels gelegenheid om voorschriften 'op maat' op te stellen voor deze molen?
DOOR HARRY DE JONG
Om die vragen draaide het gisteren in de Alkmaarse rechtbank bij het beroep van Grote Slootbewoonster Ina Vonk versus de gemeente Zijpe. De gemeente heeft afwijzend gereageerd op Vonks handhavingsverzoek.
De regels voor windmolengeluid zijn per 2011 veranderd. Was op basis van de afgegeven milieuvergunning het achtergrondgeluid bepalend voor de vraag hoeveel geluid de turbine mocht maken, nu gelden vaste landelijke normen die van gemiddelden uitgaan. Van een referentiewaarde als het achtergrondgeluid is geen sprake meer. Turbines kunnen zodoende vaker 'pieken' qua geluid. „Het is als trajectmeting. Je kunt een heel stuk 200 kilometer rijden op de weg, als je daarna een uur gaat koffiedrinken in het wegrestaurant blijf je over het hele traject binnen de norm", aldus Vonks steunpilaar Fred Jansen, specialist qua windmolengeluid.
Milieudienst
De gemeente, vertegenwoordigd door de Milieudienst, geeft aan dat de omstreden turbine qua geluid binnen de nieuwe norm blijft. „Aangezien er geen referentiewaarde meer geldt, kunnen we de norm niet veranderen. Er is dus geen handvat voor handhaving", aldus woordvoerster Brouwer. De overgangsregeling die bij invoering van de nieuwe normen is ingevoerd, biedt die wel degelijk, brachten Vonk en Jansen daartegenin. De nieuwe regels bieden ruimte voor maatvoorschriften in speciale situaties. In stiltegebieden bijvoorbeeld, of als sprake is of wordt van meerdere windmolens dicht bij elkaar. Er was op vele manier naar de 'windmolen 158' gekeken, maar van zo'n specifieke situatie was geen sprake, stelde Brouwer.
______________________________________________________________
Verbazing bij rechter
Het ging gisteren voor de rechtbank over geluidsoverlast die windmolen 158 zou veroorzaken. Maar rechter B. Liefting haalde ook de planologische problematiek rond de turbine aan. Ze verbaasde zich erover dat de gemeente Zijpe de Tweede Kamer er in het verleden per brief op had gewezen dat de nieuwe geluidsregels voor windmolens zouden leiden tot meer overlast voor haar bewoners, maar tegelijkertijd een strijd voert om de omstreden turbine gelegaliseerd te krijgen. „En waarom worden die zaken zo uit elkaar getrokken? 1k hoop dat u B en W wilt meegeven deze zaken meer integraal te benaderen", gaf ze aan woordvoerster D. Brouwer van de Milieudienst aan.
____________________________________________________________________
NHD
0 Reacties voor "Kan handhaven ja of nee bij '158'"
Wat vindt u van dit nieuws?