Het geniep achter de windmolens
zondag 24 maart 2013 | 0 Reacties
1. Het geniep achter de decibels.
2. Het geniep achter de windmolencertificaten
3. Het geniep achter de geluidmetingen
1. De decibels
Windmolens maken herrie ; daar is iedereen het over eens. Ontwerpers trachten derhalve windmolens te bouwen die zo weinig mogelijk lawaai maken maar door de steeds toenemende grootte van die dingen lukt dat niet. Grotere molens = meer lawaai. En omdat de regering het klimaat wil redden omdat het almaar warmer wordt heeft men dus de wetgeving wat opgerekt zodat nieuwe molens wat ruimer in hun lawaaierige jasje komen te zitten. Dan staat het in de wet en dus is het goed. Ja, dat zou je wel zeggen als men de bron van die geluidstrillingen ook verder weg zou plaatsen maar helaas; daar is in dit land geen ruimte voor.
In landen als Frankrijk en Duitsland is de vastgestelde minimale windmolenafstand tot bewoning zo’n 1000 tot 1500 meter; bij ons is dat 4 x de masthoogte (ZONDER DE WIEKEN) waardoor een knoert van een molen a.h.w. in de achtertuin kan komen te staan en van die herre mag de bevolking intussen van onze bestuurders op wettelijke en juridische basis gewoon overlast en hinder ondervinden.
Nederland anno 2013!
Maar waar zit nu het geniep van de decibels; wat bedoelen wij daarmee? Het geniep van de windmolendecibels zit hem hierin dat de molens meer en vooral andere geluiden (niet hoor/merkbaar voor het gemiddelde menselijk oor) produceren dan de hoorbare waar de wet in zou voorzien.
In de NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder) specificatie van 1999, waarvan de totstandkoming door het RIVM betaald is, staat een paragraaf die waarschuwt voor de gevoeligheid voor ultrageluid door windmolens voor vrouwen van zo rond de 60 jaar en daarboven. Dit ultrageluid zou inwerken op zenuwgestel en de algehele gezondheidstoestand doen afnemen.
Op de website’s
www.safeworkaustralia.gov/sites/SWA/whs-information/hazardsAndsafety en op
oto.wustl.edu/cochlea/wind.html staan heel recente rapportage op academisch niveau van de inwerking op de gezondheid op een veel breder deel van de bevolking dan in voornoemde NSG specificatie.
Op [email protected] kunt U nog veel meer lezen; en dan hebben wij het nog niet over cardiologische website’s over ultra/infra geluid; deze zijn zonder meer alarmerend te noemen. Dus: De Nederlandse wet ontkent de negatieve bijwerking van het ultrageluid van windmolens op de volksgezondheid terwijl hier in andere landen wel rekening mee gehouden wordt.
2. De certificaten
Bij de nieuwbouw type keur van een molen komt een officieel aangewezen instantie (bijvoorbeeld Lloyd’s, Veritas, Germanische Lloyd) allerlei metingen (o.a. geluid) doen, die vastgelegd worden in een protocol waarna, als de waarden voldoen aan de van te voren vastgelegde eisen, toegevoegd worden aan het certificaat. De molen is dan gecertificeerd, maar dit zegt niets over de geschiktheid van die molen in een bepaalde omgeving; omgevingsfactoren als opstallen, windrichting of wateroppervlakten zijn mede sterk bepalend hoe ver het hoorbare en het ultra geluid draagt. Een simpele vergelijking is die met een rijbewijsbezitter; zo’n rijbewijs zegt niets over het gedrag in het verkeer! Dus: Een certificaat zegt niets over de geschiktheid van een molen in een bepaalde omgeving of opstelling; het certificaat kan in orde zijn maar de uitwerking van de herrie catastrofaal.
3. Geluidmetingen en geluidmeetinstanties
Alle ons bekende geluidmeetinstanties in Nederland, vooral die van de overheid, zijn niet bekwaam en gecertificeerd om geluidsmetingen te doen; zij zijn net als de windmolens zelf, meestal wel algemeen gecertificeerd – bv. NEN ISO 9001- maar dit zegt niets over hun specifieke vakkundigheid en neutraliteit inzake geluidsmetingen. Hiervoor zijn speciale certificeringen van zowel het bedrijf als de uitvoerenden van de metingen benodigd.
Dus: Geluidsmetingen zoals tot nu toe uitgevoerd hebben geen waarde en zijn onbetrouwbaar. En nogmaals; dan hebben wij het niet over het de gezondheid schadende ultra geluid; dat bestaat immers niet in gidsland Nederland.
4. Samenvartting
Windmolenopstellingen in Nederland zijn automatisch, door de beperkte oppervlak en dichte bevolking en gecombineerd met een volledige gebrek aan ruimtelijk- en geluidstechnisch inzicht bij ambtenarij en politiek verworden tot een continue bedreiging voor de gezondheid van velen onder ons. Dat de politiek hiermee door blijft gaan kan alleen verklaard worden uit persoonlijke voordelen van een aantal onder hen, die door hun machtspositie te gebruiken een onuitputtelijke subsidiegeldstroom uit belastingen richting volkomen onrendabele windmolens gegenereerd hebben. Hoe kan men zo gaarne iets onrendabels in stand willen houden?
5. Nawoord
Er is energie genoeg, voor duizenden jaren fossiel is beschikbaar, en hoewel het CO2 gehalte in de lucht nog langzaam zou stijgen daalt de mondiale temperatuur sinds 2000. Volgens de astronomen, w.o. Prof de Jager uit Texel, staan wij voor een koude periode van 30 tot 70 jaar. En inderdaad, de laatste 5 jaar zijn de zomers heel anders en tijdens dit schrijven op 20 maart 2013 is het buiten steenkoud en kunnen de vogels die willen broeden niet voldoende voedsel vinden. Dat klinkt niet prettig en dat is het ook niet. Minder warmte = minder groeizaamheid. Waarom zouden wij die idioten die windmolens voorstaan dan nog geloven? Het geld zou veel beter besteed moeten worden en gericht moeten zijn op het voorkomen van de mogelijke ellende die ons de komende decennia te wachten staat; en dat wel zonder de voordeeltjes voor al die politieke graaiers en hun companen wel te verstaan.
Redactie JAS
0 Reacties voor "Het geniep achter de windmolens"
Wat vindt u van dit nieuws?