Veel animo voor windprojecten
vrijdag 18 april 2014 | 0 Reacties
Roel van Leeuwen
Geld voor de verlichting van de ijsbaan in het dorp, een gemeenschapsfonds of voor het in stand houden van een dorpswinkel; de initiatiefnemers van nieuwe windprojecten in Noord-Holland hebben er veel voor over om windturbines te mogen bouwen. En de concurrentie is groot. Tientallen partijen willen graag windturbines neerzetten. Dus kunnen lokkertjes het verschil maken.
Noord-Holland moet nog 105,5 MegaWatt aan windturbines toestaan als uitvloeisel van afspraken met het Rijk. Tijdens een bijeenkomst op het provinciehuis in Haarlem bleek maar weer eens dat lang niet iedereen daarop zit te wachten.
Vooral uit de Noordkop — waar de meeste windmolens staan — waren er inwoners op komen dagen die nu al veel overlast ervaren. „Ik ben niet tegen windparken, maar je moet er niet naast wonen", zei één van hen. „Dit is een dossier waarmee je het nooit goed kunt doen", verzuchtte gedeputeerde Jaap Bond, die aangaf dat er zoveel mogelijk rekening zal worden gehouden met de tegengestelde belangen van de initiatiefnemers en de burgers.
Saneren
Een van de maatregelen is om de initiatiefnemers te verplichten verouderde en solitaire windturbines te saneren. Het is de bedoeling dat er voor elke (grotere) windturbine die er bijkomt, twee andere (kleinere) verdwijnen. Zo moet er wel meer windenergie worden geproduceerd, maar door minder turbines. Een 'windmakelaar' moet de initiatiefnemers van de nieuwe projecten in contact brengen met eigenaren van solitaire en/of verouderde windturbines.
Volgens Bond heeft het oude beleid ervoor gezorgd dat er allerlei windmolens zijn gekomen, die overlast veroorzaken. „We hebben hiervan geleerd." Zo moeten de nieuwe turbines op minimaal 300 meter afstand van woningen worden gebouwd. Waarschijnlijk zullen niet alle overlast veroorzakende turbines verdwijnen. „Ik wil geen valse verwachtingen wekken. Het weghalen moet wel betaalbaar zijn. En wij hebben daar als provincie geen geld voor."
Tientallen turbines
De hoofdmoot van de bijeenkomst 'Herstructurering Wind op Land' was de presentatie van zestien verschillende initiatiefnemers. Zo waren er partijen die nu al enkele windturbines hebben staan die deze willen vervangen voor grotere, meer MW genererende, exemplaren. Maar ook grote partijen als Nuon, Eneco en GDF Suez die tientallen windturbines willen neerzetten. Al dan niet in samenwerking met andere partijen. ,,Onze plannen zullen voor een belangrijk deel een einde maken aan de overlast van solitaire windturbines", aldus Jeroen Willens van GDF Suez.
____________________________
Initiatiefnemers willen
scoren met lokkertjes
___________________
Sebastiaan Jacobs van de gemeente Amsterdam pleitte voor de plaatsing van windturbines in industriele gebieden in Amsterdam. Om zo het open landschap te sparen. „Naast een kolencentrale wil je ook niet wonen, dus zet er maar een windmolen naast."
Begin 2015 kunnen de vergunningsaanvragen worden ingediend. Volgende week donderdag vergadert de Tweede Kamer over windenergie.
De Stichting Windmolenklachten, die strijdt voor een betere inpassing en regelgeving voor windturbines op land en binnen de 12 mijls zone op zee, zal dan een petitie aanbieden aan de minister en aan de leden van de Kamercommissie.
NHD
0 Reacties voor "Veel animo voor windprojecten"
Wat vindt u van dit nieuws?