Bestaat laag frequent geluid bij windmolens nu wel of niet
maandag 28 juli 2014 | 0 Reacties
De overheid heeft verklaard dat in Nederland windmolens geen laag-frequent geluid produceren.
Korte inleiding.
In 1999 heeft de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) in samenwerking met de overheid (o.a. VROM) een richtlijn uitgegeven over Laag Frequent Geluid.
Buiten de gebruikelijke, voor de hand liggende en voor iedereen merkbare overlast gevende herrie en lawaai is specifiek deze richtlijn bestemd voor laag-frequent geluid. Dit zijn geluidsgolven, eigenlijk zijn het energiegolven, die nauwelijks tot helemaal niet hoorbaar zijn maar WEL op Uw gehoororganen en de daaraan verbonden hersenfuncties inwerken.
Een gewichtig persoon bij het opstellen van deze NSG richtlijn 1999 was de heer Ir. van der Berg, verbonden aan de Rijksuniversiteit te Groningen (RUG) die met zijn natuurkundewinkel de burgerij met raad en daad terzijde stond bij problemen. overlast en hinder met geluid. De heer Ir. van der Berg had ook niet echt sympathie voor windmolens en het fenomeen laag frequent geluid, zoals opgenomen in deze Richtlijn, werd door hem niet uitgesloten als zijnde een der hinderlijke en op de gezondheid inwerkende neveneffecten van die windmolens. Eigenlijk was van der Berg een gevreesd tegenstander van windmolenlobby’s, overheid en milieufanatici op grond van zijn kennis en specialiteit in het gedrag en werking van geluid.
Kort na 2006 zijn de natuurkunde winkels en andere exacte vakken winkels opgeheven; officieel heette het dat informatie verstrekking en hulp aan het publiek op universitair niveau, niet tot de core –business activiteiten van universiteiten behoorde en derhalve overbodig. Dat er inmiddels al 25 jaar natuurkundewinkels e.d. in Nederland vanuit de universiteiten functioneerden deed er kennelijk niet toe.
Bijkomend toevallig voordeel voor de overheid was dat je de burger beter dom kunt houden dan wijs; al die lastige vragen over windmolens kosten maar tijd en brengen een politieke dwangneurose zoals windmolenplanning en belangen en beloningen maar in gevaar.
In 2013 laat de heer van der Berg, inmiddels werkzaam bij de afdeling geluid van de GGD te Amsterdam, een verklaring uitgeven dat windmolens geen laag-frequent geluid veroorzaken.
In juli 2014 doet de NSG een bericht uitgaan dat laagfrequent geluid voornamelijk terug te voeren is op de individuele biologische toestand van de betroffende c.q. klager. Evenwel vermeld de NSG Richtlijn Laagfrequent Geluid (april 1999), de volgende, algemeen voorkomende verschijnselen en symptomen bij LF-geluid:
Pagina 16:
1. werkt in op het gehoor maar wordt niet of nauwelijks gehoord.
2. veroorzaakt een gevoel van druk; in de gehoorgang en op het hoofd
3. veroorzaakt trillingen in buik, borst, armen en benen
Pagina 17:
1. oudere mensen hebben meer last.
2. de gevoeligheid voor de LF geluidstrilling van de klager neemt toe in de tijd
Pagina 18:
1. de klagers worden uit de slaap gehouden; i.h.b. van laat in de avond tot vroeg in de morgen
2. de klager ervaart een ’dieselen’ of bonken.
U kunt nu dus voor uzelf uitmaken of U deze fenomenen ondervindt als er toevallig windmolens bij u in de buurt staan.
Maar goed, de overheid (Economische Zaken) en de GGD van Amsterdam hebben verklaard dat in Nederland windmolens geen laag-frequent geluid produceren.
Ter verificatie, wenden wij de blik tot het buitenland om te zien hoe men daar over de kwestie denkt. Niet in het minst omdat in de nabij gelegen grote landen als Frankrijk en Duitsland windmolens op minimaal 1000 tot 1500 meter van bewoning moeten liggen.
De onderstaande gegevens komen uit een rapport van een gehooronderzoeks laboratorium uit de USA en zijn door Stichting JAS op hoofdzaken in het Nederlands vertaald . Voor de volledige rapportage raadplege men de internet-site: Wind Turbines can be Hazardous to Human Health door Alec N. Salt Ph.D. van het Cochlear Fluids Research Laboratorium te Washington of:
WINDTURBINES KUNNEN SCHADELIJK ZIJN VOOR DE GEZONDHEID.
1e alinea: Het infrasound/LF geluid is NIET hoorbaar en onafhankelijk van het hoorbare geluid.
2e alinea: U hoort het infrasound/LF (< 20Hz) geluid niet maar Uw gehoorsysteem pikt die onhoorbare
trillingen wel op en verwerkt deze en reageert er op. Metingen tonen aan dat het LF deel van
het oor extreem gevoelig is voor infrasound.
3e alinea: Metingen tonen aan dat het gehoor het meest gevoelig is voor infrasound als andere geluiden gering zijn. Huizen en de kussens waarop U slaapt dragen wellicht bij aan deze LF-geluidshinder.
De maximale stimulans van LF geluid in een huis komt doordat de muren/wanden van een huis de hoorbare geluiden wel blokkeren maar de onhoorbare geluiden NIET.
1. Het veroorzaken van pulsaties in de gehoorde geluiden.
Opm: Dit is een biologische vorm amplitude modulatie die NIET gemeten kan worden; deze modulatie is immers een persoonlijk (biologische) ondervinding van de getroffene.
Symptomen: Pulsatie, ergernis en kwelling, stress.
2. Het stimuleren van onbewuste en ongewenste schakelingen en routes in het brein welke
unctioneel zijn bij het horen.
Symptomen: Slaapstoringen, paniek, chronische beroving van de slaap welke leidt tot verhoogde bloeddruk, geheugenstoornissen en meer.
3. Het veroorzaken van zwellingen van de endolymph in het gehoorsysteem. De zwelling veroorzaakt
een destabilisatie van de “zwaartekracht ontvanger/regulateur” (de saccule).
Symptomen: Onstabiele gang, uit evenwicht zijn, duizelingen, misselijkheid, “zeeziekte”, tinnitus, en een gevoel van druk en volheid in het oor.
Bovenstaande gegevens zijn samenvattingen uit gepubliceerde data (andere rapportages) die zien laten dat het fenomeen bestaat; dit maakt het tot een wetenschappelijk plausibel proces. Niemand heeft aangetoond dat bovengenoemde mechanismen niet kunnen gebeuren.
De windmolenindustrie is in het algemeen ongevoelig voor claims dat windturbines de menselijke gezondheid kunnen schaden. Zij stellen dat het rapport van het Chatham Kent Tribunaal concludeert dat er geen direct verband is tussen windturbines en schade aan de menselijke gezondheid. Evenwel stelt datzelfde rapport dat windmolens wel degelijk schade aan uw gezondheid kunnen veroorzaken als die dingen te DICHT bij de bewoning staan.
Stichting JAS:
Vandaar dat men in Frankrijk en Duitsland die dingen verder weg zet; evenwel zal de problematiek toenemen omdat de dictatuur in Brussel besloten heeft dat nog meer dure energie uit wind gewonnen moet worden zodat nog meer en vooral grotere molens geplaatst gaan worden en omdat Nederland nu eenmaal overbevolkt is zal de weerslag ervan op de gezondheid van de bevolking toenemen. En de politiek met Economische Zaken zal blijven zeggen dat als je het niet hoort dan bestaat het ook niet.
Vreemde conclusie: een inbreker zal ook zo weinig mogelijk lawaai maken als hij bij U op bezoek is en toch is hij er en steelt de boel leeg.
Overigens, voor hoogspanningsleidingen is aangevangen,te dicht bij die leidingen staande woningen, op te kopen/te saneren wegens de negatieve invloed van het magnetisch veld op de gezondheid van de mens. En een magnetisch veld is, net zoals LF-geluid onhoorbaar en onzichtbaar, maar beiden hebben effecten op het brein en gezondheid van de te dicht bij die installaties wonende mensen.
Het internet staat trouwens bol van rapporten over de schadelijkheid van LF-geluid door windmolens; in het rapport van het Cochlear Fluids Research Laboratorium staan een groot aantal doorverwijzingen.
Redactie Stichting JAS
0 Reacties voor "Bestaat laag frequent geluid bij windmolens nu wel of niet"
Wat vindt u van dit nieuws?