Zonnepanelen en slimme meter
donderdag 25 juni 2015 | 0 Reacties
Begin deze maand organiseerden De Telegraaf en DFTgeld.nl weer het jaarlijkse energiespreekuur voor de lezers, waar Gaslicht.com voor het zevende achtereenvolgende jaar aan heeft meegedaan.
Er werd opnieuw een recordaantal vragen ontvangen. Overstappen, stadsverwarming, de slimme meter en zonnepanelen waren de belangrijkste onderwerpen. Vooral de vraag welke energieleverancier het voordeligste is voor een zonnepaneelbezitter kwam veel naar voren.
Inmiddels hebben we op Gaslicht.com teruglevering opgenomen in onze energievergelijker en kan ook zelf opgewekte stroom worden meegenomen in de berekening. Dit mogelijk maken heeft ons veel tijd gekost, onder andere doordat energieleveranciers verschillende spelregels hanteren voor salderen.
Salderen
Bij salderen wordt de zelf opgewekte stroom afgetrokken van je verbruik. Op het moment dat je meer hebt opgewekt dan verbruikt, ontvang je daarvoor een terugleververgoeding. Vorig jaar zijn de regels rondom salderen en terugleveren overigens veranderd. Voorheen mocht je tot 5000 kilowattuur teruggeleverde elektriciteit van je eigen verbruik aftrekken. Inmiddels is de salderingsgrens gesteld op de hoeveelheid energie die je van de energieleverancier geleverd hebt gekregen en kan dat dus ook meer dan 5000 kilowattuur per jaar zijn.
Voor consumenten met een enkele meter is dit vrij eenvoudig te bepalen maar bij een meter met een dubbel telwerk ligt het een stuk ingewikkelder. Leveranciers mogen zelf bepalen op welke wijze zij opgewekte zonne-energie verrekenen bij consumenten met een dubbele meter. Sommige leveranciers strepen alle opgewekte stroom weg tegen alle verbruikte stroom, ongeacht het tijdstip van verbruik en opwekking. Een deel van de leveranciers kiest er echter voor om het verbruik apart te salderen voor normaal- en daluren. Het is te begrijpen dat het hierdoor lastig wordt om aanbieders met elkaar te vergelijken. Het heeft ons dan wel veel tijd gekost om dit helder te krijgen en in onze energievergelijker te verwerken maar het was zeker van belang dit goed uit te zoeken. Met trots kunnen we melden dat mensen met zonnepanelen nu ook eenvoudig energietarieven kunnen vergelijken.
Energiemeter
Onlosmakelijk verbonden aan teruglevering is natuurlijk de energiemeter. Ook daar gingen veel vragen over. Want kun u je nou beter de slimme meter accepteren of de oude meter behouden? Een aantal consumenten is vooral bang voor inbreuk op hun privacy bij een slimme meter. Als de meter op afstand uitleesbaar is, gaan jouw gebruiksgegevens immers ‘naar buiten’. Netbeheerders zijn echter wettelijk verplicht maatregelen te nemen om hun netten en het dataverkeer te beveiligen. Door deze maatregelen kunnen derden niet zomaar bij je gegevens. Bovendien mag de netbeheerder de meterstanden maar zes keer per jaar uitlezen.
De slimme meter mag overigens zonder kosten geweigerd worden en tot nu toe heeft maar 3 procent dit daadwerkelijk gedaan. Voor consumenten die zelf stroom opwekken speelt de keuze van een slimme meter ook een rol. Teruggeleverde energie van bijvoorbeeld zonnepanelen wordt met de slimme meter accuraat geregistreerd. Toch zijn sommigen huiverig omdat de huidige wetgeving rondom salderen mogelijk wordt versoberd. In 2017 wil minister Kamp (Economische Zaken) de salderingsregeling evalueren en bekijken of de regels aangepast moeten worden. Hij heeft echter toegezegd dat huiseigenaren met zonnepanelen in ieder geval tot 2020 kunnen salderen.
Bron: link
0 Reacties voor "Zonnepanelen en slimme meter"
Wat vindt u van dit nieuws?